Minimalismul este despre a diminua evidentul si a adauga semnificatie. Unii ar spune ca se numeste simplitate, dar este mai mult decat atat. Minimalismul se traduce prin simplu si subtil, fiind preferatul tinerilor, in special, care vor sa-si amenajeze casele si apartamentele astfel incat spatiile sa fie bine organizate, aerisite si in acord cu personalitatea si nevoile lor.
Bucatariile minimaliste au prins astfel notorietate in Romania in ultimii ani, luand locul vechilor spatii in care se depozitau vrute si nevrute si care lasau de dorit la capitolul stil. Acum, in bucatariile minimaliste se instaleaza un sentiment de calm si o senzatie de placere absoluta, cand toate sunt la locul lor, fara sa impovareze privirea si, evident, spatiul.
Monocromatica este una dintre caile cele mai sigure catre minimalism. Albul, bejul, griul, nuantele de piatra arata foarte bine intr-o astfel de bucatarie. Poti folosi ca sursa de inspiratie designul minimalist al bucatariei japoneze si sa folosesti alb cu generozitate, pentru a face ca spatiul sa pare mai mare.
Combina albul cu diferite texturi: ceramica, marmura, piatra pentru a sparge monotonia intr-un mod placut si relaxant. Poti opta pentru trucul finisajelor mate sau din lemn pentru a crea profunzime intr-un decor minimalist.
Totodata, poti lua in considerare o combinatie alb-negru in bucatarie, cu scaune de bar rustice, care pot fi un accent deosebit si neasteptat.
Aspectul curat si rafinat al bucatariilor minimaliste este obtinut si cu ajutorul dulapurilor, care ofera un spatiu ascuns fara sa ocupe mult spatiu exterior. Cei care sunt interesati de o senzatie de prospetime si armonie pot sa aleaga dulapuri in nuante deschise (alb, roz pal, bej, albastru deschis), iar cei care isi doresc un spatiu mai „plin”, mai misterios si mai elegant, pot sa se orienteze catre culorile inchise (nuc, cafea, bleumarin).
Cel mai indicat este ca dulapurile sa fie realizate din lemn de calitate, pentru un plus de frumusete si durabilitate, precum si ca un omagiu adus naturii si vietii.
In bucatariile minimaliste, ascunderea electrocasnicelor este esentiala. Poti obtine acest efect optand pentru electrocasnice incorporate in mobila. In acest fel, te vei bucura de un aspect unitar si uniform, fara elemente care sa strice armonia spatiului si care sa-l incarce inutil.
Iluminatul este foarte important intr-o bucatarie, avand atat rol utilitar, cat si estetic. Poti utiliza un candelabru sau o lampa cu pandantiv pentru un plus de rafinament. Si plafonierele simple, care nu ies in evidenta prin dimensiune si culoare, pot crea un aspect curat si simetric in bucatarie.
Nu este gresit nici sa adaugi un plus de stralucire cu un panou iluminat LED sau cu o banda LED in partea inferioara a dulapurilor suspendate. Ai grija insa ca lumina sa fie una blanda si potrivita stilului bucatariei.
In concluzie, poti crea o bucatarie minimalista avand grija la alegerea elementelor de decor, a mobilierului, prin ascunderea electrocasnicelor si printr-un iluminat adecvat.