Discrepanța între stilul clasic în designul de interior și realitate. Un vis elegant sau dezamăgire?

Discrepanța între stilul clasic în designul de interior și realitate. Un vis elegant sau dezamăgire?

Înainte să ai spațiul tău, probabil ai trăit în chirie și ai văzut apartamente amenajate în “stil clasic”, iar dezamăgirea a fost mare când ai aflat ce înseamnă asta. Mobilă învechită de pe vremea lui Ceaușescu, pereți zgrunțuroși, covoare pe pereți și un miros ce-ți amintește de bunici.

Cu toții știm ce presupune stilul clasic în viziunea agențiilor de imobiliare, însă atunci când cauți pe net “stilul clasic in design interior” găsești o lume complet diferită, a opulenței, a rafinamentului și a luxului ca la Paris. Unde s-a pierdut mesajul și de ce sunt două stiluri complet diferite în designul de interior românesc?

Ce este stilul clasic în vest și cum arată?

Stilul clasic este unul inspirat de rafinamentelor spațiilor franțuzești din epoca victoriană. Stilul include mobilier cu detalii florale, sculptate în lemn, oglinzi decorative imense cu rame impresionante, opere de artă inspirate din Baroc sau Renascentism, textile luxoase (catifea, piele, satin, tapițerie brodată etc.) și culori intense, într-o paletă întunecată. Decorațiunile precum candelabrele sunt din cristal, iar aproape fiecare colț din încăpere este decorat. 

În același timp, alți designeri de interior creează spații amenajate în stil clasic cu ajutorul elementelor din Art Deco și Art Nouveau. Includ elemente stilistice mai moderne, care sunt liniare și o idee mai simple, dând înspre stilul glam de astăzi.

Practic, stilul clasic este unul versatil, dar opulent, cel puțin în vest. În România, dacă ar fi să dăm un exemplu de o clădire amenajată în acest stil, este castelul Peleș. Deși încăperile moderne nu vor fi la fel de încărcate atunci când clienții cer stilul clasic pentru locuința lor, spiritul rămâne același.

Cum am ajuns să numim stilul comunist un stil clasic?

Clădirile comuniste aparțin, din punct de vedere stilistic, brutalismului. În interior, mobilierul este diferit, fiind influențat de sfera rusească de design. Stilul “clasic” românesc, de fapt, se aseamănă mai degrabă cu cel mid century modern, cu elemente din stilul russian folk (acest stil este destul de recognoscibil în vibe pentru orice român, însă cu toții am copilărit cu ceva mai simplu, mai domol, din punct de vedere vizual.)

Practic, așa cum și cultura noastră e undeva între sfera latină și sfera slavică, la fel și designul de interior este unul între două lumi. Iar, în lipsa unor termeni mai potriviți, am ajuns să numim acest amalgam de stiluri, stilul clasic.

Astăzi, acest stil este demodat (cel românesc), însă cine știe – peste câțiva ani, va deveni faimosul Romanian vintage sau va fi scos de la naftalină și pus pe un piedestal pe social media. Tendințele au… tendința de a se contrazice una pe cealaltă – minimalismul a dat naștere maximalismului, iar designul de interior așa cum știm va arăta foarte diferit peste câțiva ani. Așadar, dacă vrei să te asiguri că obții un look atemporal în locuința ta, apelează la serviciile noastre!

Ne vom asigura că stilul tău propriu va sclipi în fiecare detaliu, iar armonia din locuința ta va fi respectată atât pe plan estetic, cât și pe plan interior.

Lasă un răspuns

Obține o ofertă personalizată pentru proiectul tău. Click aici