Palete de culori folosite pentru designul de interior, în funcție de stil: mai multe detalii aici!

Palete de culori folosite pentru designul de interior, în funcție de stil: mai multe detalii aici!

Totul pornește de la o simplă regulă de bază: 60-30-10. Afla în acest articol cum se crează paletele de culori!

Probabil cifrele de mai sus nu au sens pentru tine. Ei bine, află că acestea reprezintă proporțiile pe care majoritatea designerilor le urmează pentru a obține o armonie de ansamblu a unei palete de culori pentru interior. Te întrebi ce reprezintă fiecare? Îți vom dezvălui mici taine ale designului în acest articol!

Ce presupune regula 60-30-10?

Cifrele sunt, de fapt, procentaje de culori. Având în vedere că o bună parte din designul de interior ține de teoria culorii, probabil nu va fi o surpriză să afli că această regulă ține tot de aceleași teorii. Pe scurt, este vorba de culaorea predominanta (60), culoarea secundară (30) și culoarea de accent (10) și cum interacționează din punct de vedere vizual între ele, pentru a obține combinații plăcute și estetice. Deși în teorie sună simplu și este un concept ușor de înțeles, realitatea este altă poveste.

Cum teoria culorii afectează spațiile

Să luăm un exemplu dezechilibrat al unei camere. Dacă ar fi să ai totul simplu, în alb, atunci probabil nu te vei simți confortabil în propria casă. Tot în aceeași zonă, o cameră pestriță, cu prea multe modele și culori, ar da senzații neplăcute de claustrofobie sau dezordine. Așadar, totul ține de balans.

Pe lângă aceste aspecte, există și psihologia culorii, despre care poate vom vorbi pe viitor. Cert este că o paletă de culori este mai importantă decât ai crede.

Ce reprezintă fiecare număr?

Logic, o mare parte din camera ta sunt pereții, așadar aceștia intră în procentajul de 60%, alături de covoare sau canapele. Mai apoi, se încadrează în 30% perdelele, draperiile sau piesele de mobilier mai mici, iar pe urmă cele 10 procentaje rămase vor fi reprezentate de perne, pături, tablouri, etc.

Cum se alege paleta de culori în funcție de această regulă?

Având în vedere că totul pornește de la teoria culorii, tot în teoria culorii vom rămâne ca subiect, însă ne vom îndrepta spre contraste. O paletă poate fi monocromă sau complementară, alături de alte câteva mai puțin cunoscute precum cel simultan.

În plus, deoarece este de artă, deși aceste reguli sunt menite să te ajute să obții un echilibru armonios al camerei, cine spune că nu poți să te abați de la regulă și să faci alegeri inedite? Acea cameră pur albă pe care am menționat-o mai sus ar putea avea ca focus un singur obiect contrastant – acest lucru ține mai mult de camere statement și piese de artă, mai rar întâlnite în cazul locuințelor. Așadar, cine cunoaște regulile, le poate încălca!

Stilul și paleta de culori

Deși nu este corect să etichetăm un stil cu o singură paletă de culori, putem vorbi despre nuanțe des întâlnite. De exemplu, în stilul glam, este des folosit auriul alături de culori pastelate, iar în minimalism sunt folosite adeseori nuanțele neutre, în timp ce în stilul mid century sunt folosite culori retro, mai vii.

Acum că ai aflat puțin despre acest subiect, hai să vezi în propria casă cum se poate aplica teoria în realitate – contactează-ne pentru a obține o oferta de design de interior!

Lasă un răspuns

Obține o ofertă personalizată pentru proiectul tău. Click aici