Cum te poate ajuta designerul de interior?
Inițial parte a arhitecturii, designul de interior a evoluat și a devenit o disciplină independența în zilele noastre. În prezent, rolul sau depășește conceptul de estetică plăcută, care face parte din regulile de baza ale unui designer de interior, dar nu se limitează la aceasta.
Misiunea principala a unui designer de interior este de a te ajută să te simți în armonie cu spațiul tău. Mai exact, acesta trebuie să ia în considerare toate informațiile pe care le împărtășești cu el, astfel încât să poată gândi întregul spațiu în jurul tău.
Designerul de interior se asigura că nu numai că aspectul vizual al spațiului este plăcut, ci și că se potrivește cu exactitate dorințelor tale și transmite un mesaj prin intermediul esteticii sale. În plus, este esențial să se optimizeze funcționalitatea spațiului prin soluții inteligente. Astfel, spațiul devine un organism cu o identitate unică.
Prima întâlnire cu designerul de interior
În cadrul primei întâlniri dintre designerul de interior și client se stabilesc direcțiile principale ale proiectului și se discuta despre identitatea spațiului, dorințele și nevoile clientului, precum și modul în care imobilul va fi utilizat. Pentru a înțelege mai bine așteptările beneficiarului, unii designeri utilizează formulare de întrebări care acoperă toate aspectele importante.
De asemenea, o colecție de imagini inspiraționale, cunoscută sub numele de „moodboard”, poate fi de mare ajutor pentru a află stilul preferat de către client. Este important, totuși, să se privească aceste imagini cu un ochi critic și să se fie flexibil, deoarece un decor văzut online într-o vila cu pereți înalți și ferestre mari nu va arată la fel într-un apartament de bloc.
În aceeași fază au loc negocieri referitoare la suma de bani disponibilă, care reprezintă baza discuțiilor viitoare și a sugestiilor pentru amenajare. După finalizarea discuțiilor legate de buget, urmează realizarea unei diagrame electronice prin efectuarea unei evaluări sau măsurători a spațiului și transpunerea datelor în format digital.
Evaluarea spațiului
Schița electronică a spațiului este utilizată că instrument de suport în discuțiile privind compartimentarea acestuia. În cazul în care este necesară o recompartimentare sau un proiect nou, se iau în considerare prevederile legale. În cazul în care spațiul este nou construit sau reamenajat, proiectul trebuie aprobat de autorități.
Un designer sau arhitect de interior poate ajută cu toate aceste proceduri, deoarece este important să se respecte toate reglementările și standardele. De exemplu, nu doriți să afectați pereții de rezistență ai clădirii, ceea ce poate fi periculos și sancționat de lege. În plus, se fac planuri pentru așezarea instalațiilor electrice și sanitare în casă.
Propunerile designerului
După stabilirea machetei pentru noul proiect, se iau decizii referitoare la finisaje, materiale, cromatică, se selectează piesele de mobilier și obiectele decorative, iar apoi se decide amplasarea acestora. Aceste alegeri sunt guvernate de bugetul disponibil.
Finalizarea achizițiilor
Planurile 3D, care reprezintă în esență imaginea finală a amenajării, pot suferi mici modificări, iar după stabilirea planului final urmează realizarea devizului. Devizul este o listă detaliată cu produsele necesare în amenajare, care include informații specifice cum ar fi dimensiuni, cantități, furnizori, producători, magazine și prețuri.
În această etapă au loc ultimele discuții privind piesele de mobilier realizate la comandă, conform schițelor, iar următoarele etape includ vizitele (împreună cu designerul) în magazine pentru a alege produsele și plasarea comenzilor.
Rolul unui designer de interior în șantier
Asistența la implementare din partea designerului de interior este o parte foarte importantă a procesului de amenajare a spațiului. Deși randările sunt realizate după măsurători stricte, există situații în care calculele inițiale nu se potrivesc cu realitatea din varii motive: lipsa experienței meșterilor, o comunicare deficitara cu echipa de construcții sau o proastă gestionare a lucrărilor efectuate sunt doar câteva exemple.
Designerii de interior includ un număr de vizite pe șantier pe toată durata proiectului și ajută beneficiarul și constructorul cu sfaturi practice atunci când apar probleme sau neînțelegeri, dar și pentru a aduce clarificări necesare.
Designer de interior vs. arhitect
Corect, designerul de interior poate fi absolvent al unei facultăți de profil sau al unui curs de formare specializat în domeniu. În general, designerii de interior au competențe care depășesc aspectul stilistic, fiind autorizați să efectueze proiecte de proiectare și de renovare, spre deosebire de decoratori.
Acest lucru se datorează faptului că designerii de interior trebuie să aibă cunoștințe tehnice și să înțeleagă construcția, structura și siguranța spațiului, precum și să aibă abilități de gestionare a proiectelor. În plus, designerii de interior trebuie să fie capabili să comunice cu echipele de constructori și să coordoneze lucrările pentru a asigura realizarea cu succes a proiectelor.
Arhitectul este absolvitul unei facultăți de profil de 6 ani în România, care îi oferă competențe în proiectarea și construcția de noi clădiri, pe lângă competențele de proiectare și de renovare, și are dreptul de a semna proiecte, spre deosebire de arhitectul de interior. Arhitectul are o perspectivă mai largă asupra proiectelor, acoperind aspecte de la designul conceptual și planul de fezabilitate până la documentația tehnică, obținerea autorizațiilor și supervizarea construcției.
Arhitectul de interior este un specialist cu studii superioare de profil care are competențe extinse în domeniul arhitecturii interioare și este autorizat să efectueze proiecte complexe, inclusiv de la concepție și planificare până la documentație legală, obținerea autorizațiilor de construire și supervizarea lucrărilor. De asemenea, arhitectul de interior poate colabora cu alți specialiști, cum ar fi inginerii structuriști sau de instalatii, pentru a asigura implementarea proiectului conform standardelor și reglementărilor în vigoare.