Cum se aleg plantele naturale în designul interior al unei case

Cum se aleg plantele naturale în designul interior al unei case

Folosirea plantelor naturale în design interior pentru case este o tendința tot mai populară în zilele noastre, florile de ghiveci adăugând un plus de farmec în decor și fiind în același timp benefice pentru sănătatea oamenilor cu care împart spațiul locuinței. Beneficiile lor pentru starea de bine sunt susținute prin studii științifice și se pot concretiza într-o serie de aspecte, de la reducerea stresului la creșterea productivității și până la îmbunătățirea calității aerului respirat și la ameliorarea efectelor alergenilor în afecțiuni respiratorii precum astmul.

În tendințele către un design interior biofil, este vorba despre o nevoie a indivizilor de a se simți aproape de natură. Indiferent că este vorba despre o casă spațioasă ori un apartament limitat, locuința nu trebuie transformată într-o seră, iar alegerea tipurilor de plante, precum și numărul acestora trebuie perfect integrate în design, fără a incomodă din punct de vedere al utilizării spațiului și fără a crea puncte discordante din punct de vedere vizual.

plantele naturale în designul interior

Care sunt spațiile în care se amplasează plantele de interior în casă?

Plantele de interior se plasează, de obicei, în funcție de nevoia lor de lumina. La achiziția lor, de la magazinele de profil, se va ține cont de recomandările de pe eticheta și de sfaturile personalului competent, dacă este vorba despre o expoziție florală cu vânzare. Există câteva locuri privilegiate pentru așezarea plantelor de interior, cum ar la fereastră, direct pe pervaz, într-un suport special sau direct pe podea, dacă este vorba despre plante mai mari, cu ghivece grele și stabile.

Plantele care nu sunt dependențe de lumina directă a soarelui se pot așeza pe birou sau pe masă, contribuind la crearea unui mic spațiu verde, care poate schimbă dispoziția în timpul lucrului sau la servirea mesei. Un efect aparte îl are amplasarea plantelor pe rafturi, care poate aduce elementul necesar de atracție într-un design interior minimalist. Un perete verde, prin fixarea de plante vii pe spațiul vertical, poate să contrabalanseze austeritatea unui design industrial sau să contribuie la farmecul decor rustic. Colțurile neutilizate ale camerelor pot fi puse frumos în evidență cu plante.

plantele naturale în designul interior

În ce stiluri de design interior se pot folosi cu succes plantele naturale?

Practic niciun stil de design interior nu este incompatibil cu folosirea plantelor că element de decor, câtă vreme se ține cont de anumite considerente. Apelând la o firmă de design interior din Timișoara sau din oricare alt mare oraș, specialiștii vor recomandă cu siguranță clienților plantele potrivite în funcție de stilul amenajării.

În stilul boho, de pildă, se potrivesc plante exotice, cum ar fi palmierii, dracena, yuca, cactușii, orhideele și plantele agățătoare sau atârnătoare. Stilul scandinav, simplu, cu linii clare și accent pe folosirea optimă a spațiului, merge de minune cu Pilea peperomioides sau așa numită plantă a banilor ori cu maiestuosul Anthurium. Într-un decor minimalist, este suficientă o singură plantă, într-un ghiveci mare, un palmier, o ferigă sau o plantă curgătoare din special Pothos aduce exact elementul verde necesar pentru un cadru primitor. Stilul tradițional este cel mai permisiv și aici se pot folosi o mare varietate de plante cum ar fi mușcate, ferigi, crinul păcii sau Kalanchoe, așezare în ghivece de porțelan clasice.

Indiferent de stilul de design interior al locuinței, nu trebuie uitat că amplasarea unei plante în decor vine cu responsabilitatea întreținerii ei și cu respectul față de o ființă vie care își aduce aportul la starea de bine a locatarilor, la estetica și confortul casei.

Servicii de design interior Timișoara


Contactează-ne

Lasă un răspuns

Obține o ofertă personalizată pentru proiectul tău. Click aici